Citygross öppnar ny butik i Karlstad

På måndagsförmiddagen presenterades Citygross som den stora nya etablering som Karlstads kommun flaggade för i fredags.

– Vi ska bygga en cirka 6 000 kvadratmeter stor butik och anställa runt 80 personer här på Zakrisdal. Läget är väldigt bra och det kommer bli en mycket central plats om några år.

Det säger Peter Ekström, etableringschef på Citygross.

Redan i fredags kunde NWT avslöja att den stora livsmedelskedjan med 43 butiker runt om i landet ska öppna en butik på det stora öppna fält som finns söder om Ullebergsleden och väster om Zakrisdalsvägen.

Och på måndagen var Peter Ekström på plats på Zakrisdal för att berätta om storsatsningen.

Har letat länge

– Vi har under 2,5 års tid letat efter en tomt här i Karlstad. Vi har bland annat tittat på Välsviken och Bergvik.

– Efter en handelsutredning som gjorts tillsammans med HUI och ett bra samarbete med konsultbolaget Real Advice här i Karlstad valde vi till slut att lägga vår första butik i Karlstad och Värmland här på Zakrisdal.

– Läget är väldigt bra och det kommer bli en mycket central plats om några år efter att Kartbergsbron har byggts liksom många nya bostäder här i närområdet, säger Peter Ekström.

På måndagsförmiddagen presenterades den stora etableringen intill Ullebergsleden av representanter för Karlstads kommun, Citygross, konsultbolaget Real Advice samt Skåreföretaget Svea H som ska bygga och äga butikfastigheten. I bakgrunden ses bostäderna på Ulleberg.
På måndagsförmiddagen presenterades den stora etableringen intill Ullebergsleden av representanter för Karlstads kommun, Citygross, konsultbolaget Real Advice samt Skåreföretaget Svea H som ska bygga och äga butikfastigheten. I bakgrunden ses bostäderna på Ulleberg. Foto: Lisa Olaison

Citygross etablering blir rejäl.

– Ja, det handlar om en cirka 6 000 kvadratmeter stor butik med en säljyta på runt 4 500 kvadratmeter. Att vi behöver så stor totalyta beror på att bereder köttet på plats och har ett fullskaligt bageri. Vi kommer vidare att leta efter lokala livsmedelsproducenter.

– Vi räknar med att anställa ungefär 80 personer, varav en del på deltid. Totalt innebär det här en investering för vår del på runt 200 miljoner kronor om man räknar in butiksdelen och hyra av lokalerna, säger Peter Ekström.

John Kärrberg, vd på konsultbolaget Real Advice och Citygross etableringschef Peter Ekström har jobbat hårt för att hitta en bra tomt att bygga en butik i Karlstad på. Valet föll till slut på Zakrisdal.
John Kärrberg, vd på konsultbolaget Real Advice och Citygross etableringschef Peter Ekström har jobbat hårt för att hitta en bra tomt att bygga en butik i Karlstad på. Valet föll till slut på Zakrisdal. Foto: Lisa Olaison

Kan det på sikt bli fler Citygross-butiker i Karlstad?

– Ja, det kan det. Vi har i dagsläget 43 butiker i landet och i vissa större städer har vi två butiker.

Vad tänker ni om övriga Värmland?

– I dagsläget planerar vi inte för fler butiker i länet, men om vi framöver satsar på ett mindre butikskoncept än våra stormarknader kan det bli intressant.

När kan er butik är på Zakrisdal stå färdig?

– Kanske till jul 2025, men ännu mer troligt till påsk 2026. Vår nästa etablering i Sverige kommer vi meddela den 12 december, säger Peter Ekström.

Hur ser ni på konkurrensen i stan?

– Den är lika spännande som på andra orter. Jag är förvånad över att det finns ett så litet fiskutbud i Karlstad med tanke på närheten till Vänern, så det ska vi förbättra.

”Fantastiskt kul”

Från Karlstads kommun var det bara glada leenden när Citygross etablering presenterades.

– Det här är fantastiskt kul. Det har pågått en diskussion med företaget om en butik i Karlstad under tio års tid. Därför känns det väldigt bra att vi nu har ett avtal på plats, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Tallgren (S).

– Jättekul att stå här i dag. Karlstads kommun växer och vi vill vara en tillväxtmotor i regionen. Vi behöver ha olika aktörer och den här etableringen innebär att viktiga arbetsplatser skapas, säger Tillväxtutskottets ordförande Frida Nilsson (C).

Nytt centrum

Även teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monika Bubholz (MP) var positiv.

– Den här satsningen blir en del av ett nytt stadsdelscentrum med nya bostäder, en ny skola och en förskola.

– Det pågår ett arbete med en ny detaljplan som ska vara klar i slutet av 2024 och där ingår även markanvisningen för Citygross. Dessutom blir det en ny rondell på Ullebergsleden och en infart därifrån till butiken, säger hon.

– Den här etableringen visar på framtidstro och är ett styrkebesked. Väldigt roligt att ro det här i hamn, säger oppositionsrådet Alexander Torin (M).

Start på utveckling

Även Erik Nilsson, gruppledare för Kristdemokraterna, gjorde tummen upp.

– Mycket positivt. Detta är starten på utvecklingen av den här delen av Karlstad, säger han.

Niklas Wikström (L), 1:e vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, förtydligade detta.

– Ja, på sikt ska det byggas 5 000 nya bostäder på Jakobsberg och Katrineberg och Zakrisdal blir ett nav i kollektivtrafiken.

Satsar 100 miljoner

Det blir Skåreföretaget Svea H som ska äga och bygga Citygross butik.

– För vår del handlar detta om en investering på cirka 100 miljoner kronor, säger koncernchefen Per-Erik Edhlund.

Publicerad på NWT 2023-11-13