Real Advice rådgivare till Filipstads kommun

Nu har kommunen lagt ut det före detta HVB-boendet Riddarnäset i Nykroppa till försäljning hos en mäklare.
Fem miljoner står det på prislappen. Kommunen själv betalade 11,5 miljoner vid köpet.

– Det är dags att sälja nu. Vi måste se till att det inte står tomt en vinter till, och då kanske vi hellre lägger det på ett lite lägre pris och får fler spekulanter, säger Inge Nilsson Piehl, teknisk chef på kommunen.

Byggnaderna har stått oanvända en längre tid.

Filipstads kommun köpte Riddarnäset i slutet av 2015.

Prislappen då var betydligt högre: 11,5 miljoner.

Det köptes för att användas av kommunen som HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

Planen var att köpet skulle betala sig, genom att kommunen då hade dyra kostnader för att placera ensamkommande i HVB-hem på andra orter. Med ett eget hem i egen regi skulle det bli billigare.

2016 kom de första ungdomarna, men redan året därpå började antalet ensamkommande minska. 2018 skrev dåvarande kommunalrådet i en debattartikel att anläggningen skulle säljas. Då var den redan tom sedan en tid.

Ingen totalkalkyl

Inge Nilsson Piehl tycker inte man kan säga att kommunen nu är redo att kasta miljoner i sjön, med tanke på att prislappen nu är så mycket mindre än vad kommunen betalade. Under årens lopp har kommunen använt överskott från verksamheten för att sänka byggnadens bokförda värde och priset nu handlar om restvärdet – och att man gärna ser att anläggningen blir såld.

Hur bra eller dålig affären blev totalt sett har han ingen uppgift om, exempelvis hur mycket kommunen vann på att ha placeringar i egen regi.

– En kortare period var det i alla fall en bra affär, men om det var tillräckligt länge för att väga upp det hela har jag inga siffror på.

Rätt spekulant

Nu är förhoppningen att rätt spekulant ska se möjligheterna i Nykroppa. En mäklarfirma har fått uppdraget att försöka sälja.

– Det är en väldigt fin anläggning och vi har haft en hel del spekulanter, säger Inge Nilsson Piehl.

Men:

– Vi kommer inte att sälja till vem som helst. Vi kommer att pröva detta noga, säger han och låter förstå att en del intressenter redan avfärdats genom åren.

Kommunens fastighetschef Per Green håller med.

– Man måste hitta rätt köpare också. Det är inte bara att sälja till vem som helst. Det kan bli lite tokigt, säger han. Jag tror att det finns intressen, men i vilket syfte har man intresse? Vi måste verkligen hitta rätt spekulant så det funkar för kommunen också.

70-talsvilla i originalskick

Den som skulle vilja köpa det för att bo i det, kan få problem inte bara med dammsugningen av de 2700 kvadratmetrarna i bruksarea.

– Detaljplanen medger inte vad som helst. Det är inte bara att flytta in och hyra ut 50 lägenheter heller, säger Per Green.

Ett hus på området är bostad även enligt detaljplanen: den före detta läkarvillan på 409 kvadratmeter. I övrigt finns 1 500 kvadrat i huvudbyggnaden och 800 i gårdsbyggnaderna.

Av mäklarbeskrivningen från mäklarfirman Real advice framgår att vårdbyggnaderna uppfördes på 20-talet och villan på 70-talet.

Skicket är blandat: i gårdsbyggnaderna finns fuktgenomslag i golvbjälklagen medan villan är i originalskick.

Samma mäklarfirma har för kommunens räkning också annonserat ut före detta Timberjacks lokaler på Industrivägen 7 och gamla Akvarieteknik på Vikhyttegatan.

Publicerat i NWT 2020-02-28